Istraživanja kompanije Trend Micro pokazuju kako se u poslednjih šest meseci konstantno povećava broj bezbednosnih pretnji.

Najveće bezbednosne prijetnje su ransomeware napadi, prevare putem poslovnih e-mailova i učestalo iskorišćavanje ranjivosti Adobe Flash Player-a.

Broj ransomeware napada u prvoj polovini ove godine porastao je za čak 172% u odnosu na prošlu godinu. Od ukupnog broja ransomeware pretnji, njih 58% proizlazi iz e-mail attachmenta (priloga). Detektovano je 79 novih vrsta ransomeware napada, kao na primer JIGSAW ransomeware koji briše nekoliko datoteka svaki sat dok se otkupnina ne plati i SURPRISE ransomeware koji povećava cenu otkupnine ako korisnik zakasni s plaćanjem.

Prevare putem poslovne e-mail adrese izvode zlonamerni korisnici koji se uglavnom predstavljaju kao zaposleni kompanije. Istraživanja pokazuju kako su korisnički nalozi voditelja finansijskog odeljenja u kompaniji najčešća meta ovakvih napada.

U odnosu na prethodna istraživanja, Trend Micro navodi kako je 473 ranjivosti pronađeno u različitim proizvodima od kojih se najviše odnosi na Adobe Flash Player.