Koliko često pri guglanju kliknete na linkove koji se pojave među rezultatima pretraživanja u Google-ovoj pretrazi? Ako je verovati rezultatima istraživanja objavljenim na internetu, skoro 65 posto, odnosno možda čak i više pretraga putem Google-a završava bez klikanja na rezultate pretrage.

Reč je o tzv. “zero-clicks” pretragama koje su, čini se, puno češće nego se čini.

Podatke o velikom broju pretraga bez klikova objavila je analitička kompanija SimilarWeb nakon analize pretraga na Google-u više od 100 miliona korisnika između januara i decembra prošle godine.

Prema njihovim rezultatima, oko 65 posto pretraga nije završilo niti jednim klikom, nešto više od 33 posto rezultata pretrage završilo je klikom na organske rezultate pretrage, dok je 1,59 posto pretraga završilo klikom na plaćeni rezultat pretrage.

Zanimljivo, pretrage bez klikova puno su češće na mobilnim uređajima – 77,22 posto, dok je ta brojka na desktop računaeima puno manja i iznosi 50,75 posto.

Neke druge analize čak govore da su ti podaci optimistični jer nisu uzeti u obzir svi podaci mobilnog te glasovnog pretraživanja pa bi procenat nultih klikova čak mogao biti i malo veći.

Rezultati ovog istraživanja došli su i do Google-ovaca koji, očekivano, nisu baš sa njima oduševljeni i smatraju da je za njih korišćenja pogrešna metodologija i nerazumevanje načina na koji korisnici pretražuju mrežu.

Naglašavaju kako Google svakog dana prema internet stranicama šalje milijarde klikova, a pored samog saobraćaja, pretraživanjem se na različite načine povezuju korisnici i kompanije. Npr. prilikom pretraživanja neke kompanije, među rezultatima pretraživanja pojaviće se i broj telefona, radno vreme i adresa te kompanije. U takvim slučajevima korisnici ne moraju da kliknu na link među rezultatima pretraživanja, već mogu jednostavno nazvati taj broj koji je prikazan ili otići direktno na web-stranicu prodavnice ili u samu prodavnicu i na kraju kupiti ono što im treba.

Takođe, ponekad je problem i što ljudi nisu sigurni koje reči pretraživati kako bi dobili odgovor koji ih zanima, zbog čega za jedan upit moraju izvršiti više pretraga, pri čemu za većinu njih neće kliknuti niti na jedan rezultat pretraživanja. Iz kompanije upozoravaju kako brojne pretrage korisnike, umesto na internet stranice, odvode u aplikacije, što takođe nije obuhvaćeno tom metodologijom merenja.