Već tradicionalno krajem godine kompanije koje se bave računarskom bezbednošću izrađuju top liste najpopularnijih lozinki kojima korisnici štite svoje podatke i naloge. Isto tako već tradicionalno je iz popisa najčešće korišćenih lozinki vidljivo da ljudi nisu postali svesniji opasnosti koje kriju loše, predvidljive i reciklirane lozinke, pa je tako još jednom na sam vrh lestvice zaseo neprikosnoveni “kralj loših lozinki” – 123456.

Ista situacija na vrhu nije se promenila već godinama, recimo 2017., 2018., i 2019. godine, kada je “123456” bila najomiljenija kombinacija znakova za lozinku u svetu.

U popis 10 najkorišćenijih lozinki, koji je sastavila kompanija NordPass, upalo je čak 7 kombinacija koje uključuju brojčane nizove poput ovoga, a koje se mogu brute force i dictionary napadima probiti u manje od jedne sekunde.

Ovogodišnji izuzeci na ovom su popisu “picture1”, neizbežni “password”, i novi ulaz na top 10 lestvicu, reč “senha” koja na portugalskom znači – lozinka.

Nakon 10. mesta nalaze se još uvek korišćeni izrazi poput “qwerty”, “abc123”, ili “iloveyou” – isto tako nesigurni sa gledišta hakovanja.

Neki od zanimljivih zaključaka stručnjaka koji su sastavili ovaj popis su:

Lozinka “onedirection” prošle godine je bila 184. na listi, a ove godine nije se našla u top 200, što bi moglo da svedoči o padu popularnosti ovog benda, najpopularnije ime prošle godine korišćeno kao lozinka bilo je “Ashley”, a ove godine to je “aaron431”.

Tek 78 lozinki na ovogodišnjem popisu 200 najpopularnijih je novo, što znači da je daleko više od polovine njih iz kategorije starih i poznatih loših lozinki.
Umesto zaključka – savet. Ako već niste, instalirajte neki od dostupnih (često besplatnih) menadžera lozinkama i nemojte da budete deo ove neslavne i sramotne statistike.