Određene ljudske osobine robori nikada neće moći da reprodukuju – bar se tako mislilo do sada.

Džil Votson, robot kompanije IBM, diplomiranim studentima Tehnološkog instituta u Džordžiji od januara pomaže u rešavanju problema. Ona u roku od nekoliko minuta odgovara na mejlove i piše postove na forumima, a njen ton je prilično opušten.

Džil toliko podseća na pravu ženu da niko od studenata donedavno nije primetio da razgovara sa robotom. Štaviše, kada su im saopštene vesti, bili su šokirani.

Istina još dugo ne bi bila razotkrivena da jedan od studenata nedavno nije posumnjao na to da je Džil zapravo kompjuter.

“Pohađali smo kurs veštačke inteligencije (AI), tako da mi je palo na pamet da je moguće da se među osobljem krije upravo AI. S druge strane, jednom sam svog profesora takođe pitao da li je AI, i ispostavilo se da nije. Džil je odlična, nadam se da će nastaviti da je usavršavaju”, rekao je Tajson Bejli.

Studentima je bilo sumnjivo to što AI brzo odgovara, a softver je jednom prilikom pogrešio, kada je upotrebio reč ‘dizajn’ umesto ‘projekat’. Uprkos tome, niko nije ni sanjao da je reč o botu.

“Delovalo je baš kao normalan razgovor sa normalnom osobom”, rekla je Dženifer Gevin, jedna od studentkinja.

Ubrzo po otkrivanju istine, usledile su brojne optužbe tehnološke industrije. Mnogi su smatrali da je reč o neetičkom tretiranju studenata.

Međutim, autor projekta Ašok Gojul navodi da je reč o izuzetno važnom eksperimentu. Studenti dnevno na forumima ostave oko 10.000 postova i pošalju na stotine mejlova, što profesorima oduzima mnogo vremena, a studenti moraju da čekaju na odgovor.

“Stvorili smo Džil sa ciljem da studenti brzo i lako dođu do odgovora na svoja pitanja”, zaključio je.