Toshiba Europe danas otkriva da su bezbednost podataka (54%) i nova rešenja zasnovana na cloud-platformi (52%) – najvažnije oblasti u koje IT odeljenja organizacija iz Evrope planiraju da investiraju ove godine. Rezultati su dobijeni istraživanjem mišljenja 400 IT menadžera višeg ranga, iz velikih i kompanija srednjih veličina u Velikoj Britaniji, Francuskoj i Nemačkoj.

Istraživanje, koje je Toshiba sprovela u saradnji sa nezavisnom analitičkom kućom ICM Unlimited, posebno naglašava izazove sa kojima se suočavaju zaposleni u IT sektorima u jeku sve veće raznovrsnosti dostupnih uređaja i rastućeg trenda „interneta stvari“ (Internet of Things), kao i načina na koji pomenuti trendovi generišu nova i sve veća očekivanja od zaposlenih i upravnih odbora kompanija. Njihov raspon kreće se od upravljanja softverskim nadogradnjama – što ispitanici iz Velike Britanije (36%) i Nemačke (39%) ističu kao svoje najveće izazove pri upravljanju različitim uređajima korisnika – do zaštite, koja može da im trasira put kroz sve širi dijapazon bezbednosnih pretnji.2

Uređaja koji se povezuju sa kompanijiskim podacima danas je više nego ikada. Sa 62% zaposlenih na svim tržištima koji za posao koriste lične uređaje, uključujući pametne telefone (42%) i tablet računare (31%) za rad van kancelarije, kompanije opravdano smatraju bezbednost podataka svojim najvišim prioritetom.

Rezultati istraživanja takođe pokazuju da višestruke pretnje po IT bezbednost dovode do čestog preispitivanja kompanija, zbog čega preko 60% ispitanih revidira svoju strategiju bar jednom godišnje. Širom Velike Britanije i Nemačke jedan od pet ispitanih donosilaca odluka o IT-ju smatra spoljašnje sajber-napade najvećim rizikom po korporativnu bezbednost kompanije, dok su virusi (22%) najveći razlog za brigu u Francuskoj.

3

Kako bi obezbedile adektvatan balans bezbednosti, istovremeno omogućavajući zaposlenima da napreduju koristeći svoje uređaje za posao, izuzetno je važno sprovoditi pametne i promišljene IT nabavke. Slaba autonomija rada na baterije (41%) jedna je od najčešćih pritužbi sa kojom se susreću IT menadžeri, što pokazuje da kompanije moraju da se usredsrede na investiranje u uređaje koji su namenski projektovani za poslovnu primenu, kao što je, na primer, Toshiba Portégé Z20t-C koji omogućuje rad na baterije do 17 sati .

Cloud-rešenja su ključni prioritet za investicije, jer pomažu kompanijama da budu konkurentnije s obzirom na jednostavnije upravljanje podacima, dokumentima i aplikacijama koje zaposleni koriste na svojim uređajima. Uz pomoć računarstva u oblaku (cloud-platforme), kompanije mogu da koriste IT resurse na zahtev i po potrebi, što im omogućava da povećavaju i smanjuju upotrebu računarskih resursa u skladu sa rastom poslovanja.

Make IT Work vodič

4

Ostali rezultati istraživanja i dodatne informacije sadržane su u vodiču „Make IT Work“, kompanije Toshiba, koji je od danas širom Evrope dostupan za preuzimanje sa ‘Make IT Work’ lokacije: www.toshiba.eu/promotional-registration/makeitworkguide.

Vodič je usredsređen na najvažnije izazove sa kojima se suočavaju viši donosioci IT odluka, sa različitim poglavljima koji reprezentuju osnovne principe Toshibine filozofije za poslovne proizvode i rešenja – bezbednost, pouzdanost, moć povezivanja, izdržljivost i upravljivost.

Nil Bremli (Neil Bramley), direktor B2B PC poslovne jedinice kompanije Toshiba Europe, prokomentarisao je: „Tehnološke inovacije nastavljaju da prožimaju potrošačke i profesionalne sfere. Deluju kao moćan pogon za veću efikasnost, ali, kao što i viši donosioci odluka IT širom kontinenta ukazuju, moraju da se implementiraju na upravljiv način po obimu i tako da obezbede pouzdano, bezbedno i konzistentno iskustvo povezivanja.”

5

„Štaviše, uz činjenicu da 81% viših IT menadžera smatra bezbednost podataka ključnim činiocem, a potrošnju na rešenja za IT bezbednost i sajber napade vidi kao najveću pretnju po korporativnu bezbednost, izuzetno je važno da i sami IT timovi primenjuju upravo to što savetuju svojoj kompaniji,” dodao je Nil Bremli. „Naše istraživanje otkriva i da je neautorizovano korišćenje IT sistema i rešenja redovna praksa u organizacijama, i da se smatra da su upravo zaposleni u IT odeljenjima (41%) najčešći prekršioci ustanovljenih pravila. Nadamo se da će naš vodič pomoći višim IT menadžerima da postanu svesniji propusta ovog tipa, kao i drugih potencijalnih ranjivosti u svojim procesima i infrastrukturi.”

Novi vodič i studija deo su Toshibinog panevropskog programa „Make IT Work“, koji je lansiran u februaru ove godine, uporedo sa predstavljanjem novih namenskih uređaja za poslovnu primenu – među kojima su i modeli Portégé Z20t-C, Z30-C i Tecra A40-C. Ovaj program reafirmiše Toshibinu predanost tržištu poslovnih korisnika, naročito u korporativnom i sektoru srednjih preduzeća.

6