U Januaru 2014 godine google je objavio svoj “google lens project” koji je za cilj imao da omogući lakši svakodnevni život ljudima obolelim od dijabetesa, tako što bi sočiva merila nivo šećera u krvi u toku dana, i na adekvatan način “upozoravala” vlasika o istim.

Projekat Japanskog giganta Sony, predstavljen pre svega nekoliko dana, predstavlja revoluciju u high-tech svetu koja preti da pomeri sve granice između realnosti i fikcije. Zamislite da sve što vidite možete da “sačuvate” i kasnije “premotate”. Kul, ili previše zastrašujuće?

O ovakvim tehničkim dostignućima do skoro smo mogli da gledamo samo u televizijskim emisijama i filmovima, u seriji “Black Mirror” epizoda posvećena sličnoj tehnologiji snimljena je 2011 godine, a pet godina kasnije Sony je svojim patentom pokazao da fikcija i nije tako daleka od realnosti.

Sonijeva kontaktna sočiva su kao i svaka druga sočiva, sa jednim malim dodatkom: u sebi imaju ugrađenu kameru, koja se kontroliše treptajem oka. Bukvalno.

Sonys-Contact-Lens-1-600x546

 

Ono što Sonijev patent razlikuje od npr. Samsungovog koji je nešto slično napravio nešto ranije, jeste pored opcije slikanja i kreiranje video zapisa, koji se mogu skladištiti

direktno u samom sočivu, odnosno sočivo poseduje internu memoriju u koju se mogu skladištiti slike i video materijal. Ono što je najveći dodatak jeste: opcija reprodukcije video klipova, odnosno samo sočivo poseduje displej tako da sav video materijal koji ste snimili – možete i pregledati!

Sočiva se napajaju elektromagnetnom indukcijom, imaju mogućnost autofokusa i zumiranja, automatski uklanjaju “crni frejm” iz video materijala uzrokovan treptajem oka itd.

Ono što je takođe zanimljivo jeste da je kao datum početnog istraživanja Soni naveo Maj 2013 godine, tako da je jasno da ova kompanija već godinama radi na razvoju ove tehnologije, koja preti da uvede “Velikog Brata” na velika vrata i ostavi privatnost u senci.

Kratak video koji objašnjava osnovne funkcije ovog “uređaja” možete pogledati ispod.

 

Smart Contact Lenses by SONY.Smart Contact Lenses by SONY.
New Age of the Hidden Camera.
#Sony #Augmentation

Posted by Arizona Geoengineering Awareness on Tuesday, April 26, 2016