Potvrđen je “pad” dve najveće prodavnice na “Dark Webu”, AlphaBay i Hansa, u koordiniranoj internacionalnoj operaciji u kojoj je učestvovao FBI (Federal Bureau of Investigation), DEA (US Drug Enforcement Agency) te holandska policija u saradnji sa Europolom. Radi se o jednoj od najsofisticiranijih operacija u borbi protiv cyber kriminala. Ugašena je infrastruktura velikog kriminalnog tržišta odgovornog za razmenu više od 350.000 ilegalnih proizvoda uključujući drogu, vatreno oružije i zlonamerne kodove korišćene za hakovanje raznih servisa i usluga.

AlphaBay je, nakon ukidanja Silk Road-a tržišta 2013. godine, bio najveće kriminalno tržište na dark webu, a korišćenjem Tor servisa uspešno je prikrivao korisničke identitete i lokacije servera. AlphaBay je imao preko 200.000 korisnika i 40.000 prodavaca, uključujući 250.000 proizvoda te više od 100.000 ukradenih i lažnih identifikacionih dokumenata, falsifikovanu robu, zlonamerne programe i ostale alate za hakovanje računara, vatreno oružje i ilegalne usluge.

AlphaBay je ukinut početkom jula, a s povezanih Bitcoin naloga povučena su sva sredstva, zbog čega su mnogi korisnici mislili da se radi o prevari koju je izveo AlphaBay. Ukidanje AlphaBay-a bilo je moguće zbog ukidanja Hansa tržišta mesec dana ranije. Hansa korisnici migrirali su svoje korisničke naloge na AlphaBay, a sve to nadzirala je holandska policija. FBI i DEA identifikovala je kreatora i administratora AlphaBay-a kao Kanađanina koji je živeo na Tajlandu. Uhapšen je početkom jula, a zaplenjena mu je sva kripto-valuta u vrednosti od nekoliko miliona dolara.