Dramatično upozorenje it forenzičara na Šestoj konferencija “Ziteh” – zloupotrebe informacionih tehnologija i zaštita. Virus “stuhet”, koji je zaustavio iranski nuklearni program, detektovan prošle godine i kod nas.

U sistemima za daljinski nadzor i upravljanje velikog državnog sistema strateškog značaja, prošle godine, otkriven je i eliminisan opasan računarski virus “stuhet” i tako je zaustavljen ozbiljan napad na Srbiju.

Isti virus “stuhet”, koji su naši stručnjaci uklonili iz “automatike” strateškog sistema, ne tako davno zaustavio je razvoj Iranskog nuklearnog programa uzrokujući kvarove u hlađenju njihovih nuklearnih reaktora. Trenutno, na mesečnom nivou imamo nekoliko hiljada “pojava” koje se mogu tretirati kao hakerski napadi na sajt predsednika Srbije i ostale službene sajtove naših institucija.

Prošle godine zabeleženo je više hiljada pokušaja “skeniranja” računarskih sistema u institucijama naše države. Zato je Vlada Srbije, tačnije MUP, planirala da u 2016. poveća kapacitete Uprave za visokotehnološki kriminal za 300 odsto, što bi, kako se procenjuje, bio minimun potrebnih ljudskih resursa u ovoj upravi da bi se odgovorilo na rat sajber kriminala na ovom prostoru. – Sve ovo moglo se čuti zadnjeg dana prošle nedelje u Privrednoj komori Srbije na skupu ZITEH (Zloupotrebe informacionih tehnologija i zaštita), kojoj su prisustvovali stručnjaci iz Srbije, Hrvatske, BiH, Makedonije…

– Sajber kriminal kod nas iz godine u godinu raste i pretnje iz tog domena su vrlo direktne – ukazuje Zoran Živković, predsednik Društva za informacionu bezbednost Srbije i ilustruje najakutnije sajber-neprilike sa kojima se susreće danas srpska virtuelna realnost. – Pomenuti virus “stuhet”, koji je 2015. otklonjen iz strateškog resursa države, deluje tako što izaziva kvarove u sistemima za automatsko upravljanje (SCADA sistemi), koji onda mogu da izazovu eksplozije ili otkaz sistema upravljanja u elektranama, industrijskim postrojenjima, sistemima za kontrolu leta, daljinsko regulisanje saobraćaja. To praktično znači da se napadima u virtuelnom domenu ostvaruje fizička direktna pretnja i šteta sa nesagledivim posledicama.

Zoran Živković

Naš sagovornik navodi i da je krajem prošle godine i tokom ove sve više napadnutih srpskih preduzeća i javnih ustanova tzv. ransomware virusom, koji “zaključava” važne podatke napadnute firme ili institucije, a za otključavanje podataka napadač traži novac ili, u suprotnom, bespovratno uništava podatke. Svi ti novi oblici kiber pretnji i ugrožavanja aktivni su i zabeleženi i na ovom prostoru u Srbiji i regionu i zato je konferencija ZITEH više nego dobrodošla i ona je most između naših i svetskih stručnjaka IT struke.

Kako objašnjava profesor Slobodan Petrović, srpski doajen u borbi sa sajber kriminalom sa Policijske akademije i prvi čovek ZITEH-a, cilj konferencije je da se steknu i razmene znanja o načinima i mogućnostima prepoznavanja, sprečavanja, dokazivanja, veštačenja i sankcionisanja zloupotreba u informaciono-komunikacionim tehnologijama. Takođe, namera je da se javnost upozna sa stečenim saznanjima i potencijalnim opasnostima od zloupotreba ove tehnologije.

– U ovom poslu neophodna je sveobuhvatna saradnja više zemalja, obrada ogromne količine podataka i izuzetno složeni forenzički alati i metode – priča Petrović. Recimo, u akciji “Armagedon”, tokom koje je otkrivena mreža pedofila u Srbiji, srpska policija ne bi uspela da nije tesno sarađivala sa više zemalja u Evropi i svetu uključujući i američki FBI.


ZNANjEM PROTIV ZLOUPOTREBE

ZNANjA PROFESOR Slobodan Petrović ukazuje da je moto konferencije “znanjem protiv zloupotrebe znanja”.

– Stvorena je nova generacija kriminalaca koji možda nemaju novac i položaj, ali zato imaju znanje – ukazuje Petrović. – Za ono za šta je nekada bila potrebna armija ljudi, sad je potrebno jedno dugme, ono što su nekada radili najumniji, sad može i jedan dvanaestogodišnjak sa računarom. U sajber prostor se danas pakuju sve društvene vrednosti, od materijalnih, novčanih…

– Zamislite koliko je teško dokazati da je neka pedofilska fotografija napravljena baš pomoću kamere mobilnog telefona osumnjičenog za pedofiliju ukoliko je ista fotografija raširena putem interneta na mnoge računara i mobilne svuda u svetu. Zbog toga su istražiteljima i IT sudskim veštacima potrebni savremeni forenzički digitalni alati koji mogu nedvosmisleno da dokažu istorijat nastanka ili kretanja nekog sadržaja.

U Srbiji danas ima oko stotinu IT sudskih veštaka i desetak forenzičara koji se bave veštačenjem i analizom sajber kriminala. Povećanje od 300 odosto u ljudskim resursima u Upravi za visokotehnološki kriminal MUP Srbije 2016. samo su jedan signal kolika opasnost preti.

Izvor: Novosti